Kinderopvang waar kleintjes mogen groeien en bloeien!

Gezondheid

Ziekte

Als je kind ziek is, vragen wij om dit aan ons door te geven. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het op Jubel ziek wordt. Wij melden dit bij jou en vragen je dan om je kindje op te halen.

Wanneer je kind een besmettelijke ziekte of een infectieziekte heeft, word je verzocht om dit te melden. Jubel volgt de richtlijnen 'Informatie over ziektebeelden voor kinderdagverblijven, peuterspelen en buitenschoolse opvang'. Dit kan betekenen dat je kind tijdelijk niet op het KDV mag komen om verdere besmetting te voorkomen. 

Je kunt zelf ook eens kijken via deze link: https://kiddi.rivm.nl/infectieziekten-abc  We wijken hier eigenlijk alleen maar vanaf bij kinderziektes die een gevaar voor onze hygiëne brengen, zoals waterpokken en krentenbaard; we vragen om je kindje thuis te houden zolang de blaasjes nog niet zijn ingedroogd. Dit heeft dus niet te maken met besmettingsgevaar, maar uit hygiëne-oogpunt.

Wanneer je kind niet meedoet aan het vaccinatieprogramma, wijzen wij je erop dat het risico op besmetting groter is door de situatie die het verblijven op een KDV met zich meebrengt. 

Medicijngebruik

Jubel volgt de richtlijnen van het RIVM. In principe worden er op Jubel geen medicijnen verstrekt, tenzij er een medische noodzaak bestaat vanuit de gezondheidstoestand van het kind. Of wanneer er sprake is van een medische noodzaak (wordt bepaald door een arts). Dit blijkt uit het feit dat op de betreffende medicijnverpakking een apothekersetiket met vermelding van de naam van de arts aanwezig is.

Wij vragen altijd vooraf om een formulier 'toedienen medicijnen' in te vullen (aanwezig op de groep). Het is belangrijk dat het medicijn in originele verpakking wordt meegegeven en dat je het medicijn thuis al een keer hebt toegediend. 

We vragen nadrukkelijk om je kindje geen paracetamol of zetpil te geven in de ochtend voordat je het naar Jubel brengt, omdat we dat geen goed beeld kunnen krijgen van de gesteldheid van je kindje.

Slapen

Inbakeren

Sommige baby's slapen rustiger als zij worden ingebakerd. Als ouders goede ervaringen hebben met het inbakeren, willen ze meestal ook graag dat hun baby op het KDV wordt ingebakerd. Jubel staat hier welwillend tegenover. Er zijn echter ook risico's verbonden aan het inbakeren van baby's. Bij te strak inwikkelen kan de ademhaling gehinderd worden, bij te los wikkelen kunnen kinderen zich vastdraaien en te lang doorgaan kan leiden tot motorische stoornissen. Inbakeren wordt afgeraden bij koorts en de eerste 24 uur na een vaccinatie, bij (mogelijke) heupdysplasie en bij ernstige luchtweginfectie. Om deze risico's zo klein mogelijk te houden, stelt Jubel de volgende voorwaarden:

• Ouders dienen een verklaring te tekenen.

• Kinderen mogen worden ingebakerd tot het moment dat zij gaan draaien. Maximaal mag een kind tot de leeftijd van 6 maanden ingebakerd worden mits het kind nog niet kan draaien.

Slaaphouding

Wiegendood is het plotseling en onverwacht overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby, meestal in zijn of haar slaap. Wordt tijdens een uitgebreid onderzoek geen verklaring voor de plotselinge dood gevonden, dan spreekt men van wiegendood. Wiegendood heeft niet één oorzaak. Wel zijn er risicofactoren te benoemen die in combinatie wiegendood tot gevolg kunnen hebben. Om het risico van wiegendood zo klein mogelijk te houden, worden binnen Jubel maatregelen genomen met betrekking tot:

• Veiligheid rondom slapen (bijvoorbeeld geen losliggende elementen in het bedje)

• Binnenklimaat van de slaapomgeving (bijvoorbeeld controle op de temperatuur en ventilatie)

• Controle op slapende kinderen (bijvoorbeeld regelmatige check, gebruik babyfoon)

• Kinderen worden niet op de buik te slapen gelegd, mits de ouder hiervoor een toestemmingsverklaring tekent

• Kinderen worden alleen onder toezicht van een pedagogisch medewerker in een wandelwagen te slapen gelegd.